Yandex Disk’i sistemeniz üzerinde yapılandırın!

19:17 Unknown 0 Comments

  
   Yandex bu bulut depolama konusunda bence gayet başarılı. Onedrive'da kullandık zamanında, ama nedense beğenemedim. Neyini beğenmedin derseniz söylemem biraz zor, Windows kullanmadığım için olabilir belki. Her neyse, konumuza gelelim biz..

   Her şeyden önce sisteminize uygun paketleri indirmelisiniz.

Ubuntu ve Debian için;
32bit: http://repo.yandex.ru/yandex-disk/yandex-disk_latest_i386.deb
64bit: http://repo.yandex.ru/yandex-disk/yandex-disk_latest_amd64.deb

Fedora, Redhat ve CentOS için;
32bit: http://repo.yandex.ru/yandex-disk/yandex-disk-latest.i386.rpm
64bit: http://repo.yandex.ru/yandex-disk/yandex-disk-latest.x86_64.rpm


   DEB paketini yüklemek için dpkg -i yandex-disk_0.1.0.103_i386.deb komutunu, RPM paketlerini yüklemek için rpm -ivh yandex-disk-0.1.0.103-1.fedora.i386.rpm komutlarını kullanıyoruz. Ardından GPG şifre dosyamızı indirip sisteme girmemiz gerekiyor. GPG hakkında bilgi almak için burayı inceleyebilirsiniz.

DEB paketi üzerinde GPG şifre dosyamızı indirip sisteme tanıtmak için; 
wget -O YANDEX-DISK-KEY.GPG http://repo.yandex.ru/yandex-disk/YANDEX-DISK-KEY.GPG && sudo apt-key add YANDEX-DISK-KEY.GPG

RPM paketi üzerinde GPG şifre doyamızı indirip sisteme tanıtmak için; 
sudo rpm --import http://repo.yandex.ru/yandex-disk/YANDEX-DISK-KEY.GPG

    Şifre dosyaları ile işimiz bittikten sonra yandex disk uygulamasını yapılandırmaya başlayabiliriz. yandex-disk setup komutunu giriyoruz ve bize proxy, kullanıcı adı ve şifre tarzı bilgiler isteyecektir. Bilgileri doğru girdiğiniz taktirde en son olarak size yandex disk'in hangi konumu kullanacağını sorar, herhangi bir değer girmeden enterlayarak geçerseniz default olarak $HOME/yandex-disk (/home/user/yandex-disk) bölümünü alacaktır.

   Dizini de belirttikten sonra yapmanız gereken artık pek bir şey yok. Yandex diskinize bir dosya yüklemek istediğinizde setup işlemini gerçekleştirirken girmiş olduğunuz dizine dosyalarınızı taşıyarak/kopyalayarak upload işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca yazılımı ilk yüklediğinizde yandex diskinizde bulunan dosyalar belirtilen dizine indirilecektir. Kota sıkıntısı olan arkadaşlar bu konuda biraz dikkat etmesi gerekebilir.

0 yorum: