Linux platform üzerinde oyun yapılandırması

19:11 Unknown 0 Comments

   Eminim Linux kullanıcısı iseniz, özellikle yeni bir Linux kullanıcısı iseniz Linux platformu üzerinde oyun oynamayı düşünmüş olmalısınız. Hatta denemiş bile olabilirsiniz. Bu entryde Linux platformu üzerinde oyunları nasıl çalıştırabileceğinize değineceğim.

   İlk olarak aklınıza wine emülatörü gelebilir. Evet wine ile setup işlemini gerçekleştireceğiz, fakat bu yetmiyor. Wine yapılandırması üzerinde directx kitaplıklarının yüklenmesi gerekiyor. Aksi taktirde Wine, CrossOver ve Cedega benzeri emülatörler ile yüklediğiniz oyunlar çalışmayabilir. Directx kitaplığını yükleyebilmek için Winetricks adlı yazılımı yüklememiz gerekiyor. Pakette var ise “apt-get install winetricks” komutu ile yüklemeyi yapabilirsiniz.
    
   Winetricks uygulaması bir nevi yazılım merkezi olarak görülebilir. Benchmark, uygulamalar ve oyunlar gibi bir çok yükleme yapılabiliyor. Uygulamayı açtığınızda zaten size “ne vereyim abime” diye soracaktır. Siz “Select the default wineprefix” ile devam edin, ardından “Install a Windows DLL or component” seçeneğini seçin. Bu şekilde Windows bileşenlerine ulaşmış olacağız. Tabii daha bitmedi, size seçili bir kaç paket gelecektir. Artı olarak quartz, vcrun2008 ve vcrun2010 paketlerini seçerek Tamam butonuna yüklenin. Winetricks seçili paketleri otomatik yükleyecektir. Ardından Wine yapılandırma kitaplığında tüm directx sürümleri gözükecek, böylece yüklemiş olduğunuz oyunlar directx hatası almayacaksınız.

image

   Ben şahsen emülatör kullanmıyorum, bir steam hesabınız varsa steam uygulamasını yükleyerek (paketinizde varsa apt-get install steam komutu ile yükleyebilirsiniz) oyunları çalıştırabilirsiniz.

0 yorum: